Stefan Bojić: Siguran sam da će opoziv proći na referendumu

08.07.2022 Piše: urednik
Stefan Bojić

Serijal gostovanja članova lokalnog parlamenta u Bratuncu nastavili smo razgovorom sa Stefanom Bojićem, odbornikom Ujedinjene Srpske, magistrom šumasrtva i višim asistentom na Šumarskom fakultetu.

Glavna politička tema u ovoj lokalnoj zajednici trenutno je inicijativa za opoziv načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića. Načelnika Rankića je podržala Ujedinjena Srpska u kampanji 2020. godine.

-Imali smo vlast jednog čovjeka u opštini, koji je bio na čelu 20 godina. Tada nam se priča Srđana Rankića učinila pozitivnom i mi smo ga podržali, kao i još nekoliko političkih partija. Skoro svi politički subjekti koji su tada podržali načelnika, sada su za opoziv, jer je načelnik odmah nakon izbora prekršio sve što je bilo dogovoreno.  Ujedinjena Srpska je bila najjača snaga tog bloka sa osvojenih preko 1.500 glasova. Načelnik je tada direktno imao samo pokret ,,Zajedno za Bratunac'' koji je osvojio nekih 600 glasova što je realno bila njegova snaga tada. Za opoziv je juče glasalo 19 odbornika, a ranije je 16 potpisalo inicijativu za opoziv. Referendum će biti održan 7. avgusta i ja sam siguran da će načelnik biti opozvan. Presjek biračkog spiska biće napravljen zaključno sa jučerašnjim danom, odnosno 7. julom- rekao je naš gost.

Na jučerašnjoj tematskoj sjednici odbornici su iznijeli razloge zašto ulaze u proceduru opoziva, a među glavnim je zastoj po pitanju projekata. Kao odgovor načelnik Rankić, koji nije prisustvovao sjednici, je organizovao konferenciju za novinare i optužio odbornike da su ucjenjivali sa radnim mjestima i iznijeo sa svoje strane šta je urađeno u Bratuncu.

-Načelnik je juče trebao da dođe i da odgovore na Skupštini, a umjesto toga izrekao je veliki broj neistina na sopstvenoj konferenciji. Prvo, rekao je da je on dao, odnosno da smo mi tražili, neka mjesta Ujedinjenoj Srpskoj, a u stvari ta mjesta su bila na bazi rezultata izbora. Takođe, neistine su izrečene i za odbornike naše stranke. Između ostalog naveo je kako sam ja tražio da moja žena bude zaposlena u Domu zdravlja Bratunac, a ona je počela tamo da radi 2018. godine kada se ja nisam ni bavio politikom, a tada je u našem Domu zdravlja postojala potreba za radnikom iz oblasti radiologije, gdje je ona jedina bila sa tom strukom. Uz to, načelnik je naveo neke projekte koji su urađeni, a skoro svi su započeti u vrijeme prethodnog načelnika, među njima proširenje kapaciteta vrtića i uređenje terena kod SŠC Bratunac. Praktično nijedan projekat nije započeo, a situacija u funkcionisanju opštinske uprave je veoma loša, sa previše zaposlenih radnika. Načelnik se nije osvrnuo juče na odbornike koji nisu podržali opoziv i šta su oni sve dobili, kao što je odbornik koga je zasposlio, koji ne ide na posao i uz to je zaposlio nekoliko članova porodice- dodao je Bojić.

Pred Bratuncem je mjesec dana kampanje. Zakon kaže da za uspješan opoziv treba 50 posto plus jedan glas od izašlih birača, u suprotnom načelnik ostaje na funkciji i može da pokrene zahtjev za raspuštanje lokalnog parlamenta.