Tema dana - Gost: Aleksandar Lončarević

31.07.2019 Piše: urednik

Gost naše današnje radio-emisije "Tema dana" bio je Aleksandar Lončarević, član upravnog odbora SRD "Drina" iz Bratunca. Povod njegovog dolaska u našu emisiju je predstojeća "Škobaljijada" koja će biti održana na Rajskoj plaži 10. avgusta.

"Ovo je 22. 'Škobaljijada' i ona se organizuje svake druge subote u avgustu mjesecu. Riječ je o takmičenju koje svake godine posjeti sve više ljudi, pogotovo ljudi iz Srbije i Federacije BiH", rekao nam je naš sagovornik i na samom početku podsjetio je na plan organizacije "Škobaljijade" 2019. godine:

  • Prijava takmičara na "Rajskoj plaži" od 8.30,
  • Izvlačenje startnih brojeva od 8.30 do 9.30,
  • Odlazak na staze i priprema do 10.00,
  • Takmičenje od 10.00 do 16.00,
  • Vaganje ulova i sumiranje rezultata do 17.00,
  • Proglašenje pobjednika i podjela nagrada u 19.00,
  • Večera i zabavni program u 20.00 časova.

"Takmičenje će biti održano uzvodno prema brani 'Perućac', gdje je smješteno pet staza. Na tom predjelu je najkrupniji škobalj i to su idealna mjesta za ovo takmičenje", poručio je Lončarević.

Naš sagovornik nam je rekao da se takmičari sa najkrupnijim primjercima ribe sastaju u 17.00 časova, kako bi se izvršilo vaganje, nakon čega se dodjeljuju nagrade za prva tri mjesta, kao i nagrada za najmlađeg učesnika ove manifestacije.

"Program je isti kao i prošle godine, glavni organizator smo mi, Sportsko-ribolovačko društvo 'Drina', uz pomoć Opštine Bratunac koja je pokrovitelj. Imamo i dosta sponzora, jedan od njih je i Rudnik 'Sase' iz Srebrenice, kao i mnogi pojedinci iz lokalne zajednice", istakao je Lončarević.

Škobalj je riba koje najviše ima u rijeci Drini, te je ulov iste i najčešći. Ova riba se hrani travama iz rijeka, a njeni najveći primjerci su od dva do tri kilograma. Ljetnje doba godine je idealno za pojavljivanje ove ribe, dok je u zimskim mjesecima stanište škobalja duboko u travama hladnijih rijeka poput Drine, upravo zbog hladnoće.

"Rad hidroelektrana mnogo utiče na život i razmnožavanje riba. Čest slučaj je da baš zbog rada hidroelektrana nivo vode oscilira i tako ugrozi mrijest i uopšte život riba. Zbog naglog opadanja vode sva mlađ ostaje u plićaku ili na suvom, što je izuzetno štetno", kaže naš sagovornik.

S obzirom na to da je naš sagovornik čest posjetilac obale rijeke Drine, iskoristio je priliku da apeluje na sve građane da povedu računa što se tiče odlaganja smeća, rekavši da ako mi sami ne povedemo računa o našim plažama i odlaganju smeća, ne možemo kriviti komunalne službe što ne rade svoj posao, jer smo mi glavni krivci.

Piše: A.A.