Trka Beograd – Banja Luka dobila novog pobjednika – Vlasenica ugostila cilj druge etape

07.09.2020 Piše: urednik

Međunarodna biciklistička trka Beograd – Banja Luka završena je danas četvrtom etapom. Pobjednik u generalnom plasmanu je Poljak Jakub Kačmarek. Najbolji sprinter i osvajač crvene majice je srpski biciklista Dušan Kalaba, momak iz Banja Luke, plavu majicu za najboljeg brdskog vozača osvojio je Mika Heming, a najbolji mladi vozač je Danil Pronickij.

Vlasenica je drugi put uzastopno bila domaćin cilja etape. Ovogodišnja druga etapa od Bijeljine do Vlasenice bila je odlučujuća, jer je u njoj Kačmarek i napravio odlučujuću prednost, zahvaljujući najtežem usponu u finišu etape na ovogodišnjoj trasi.

Organizatori su, zajedno sa lokalnom zajednicom, ove godine imali zahtjevan zadatak uslijed epidemiološke situacije.

- Ovo što je danas u Vlasenici urađeno je više i od onog što smo očekivali, i zahvaljujem se stanovnicima Vlasenice i svim drugim ljudima, svim gradovima što su ispoštovali sve mjere koje smo mi kao organizatori tražili od njih – istakao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Opština Vlasenica ponovo se predstavila kao odličan domaćin za 135 takmičara iz 23 države.

- Nama je bio cilj da budemo domaćini na najvišem nivou. Svakako je velika stvar učestvovati u ovome. Moje veliko zadovoljstvo je da budem domaćin na ovoj velikoj međunarodnoj trci Beograd-Banjaluka, gdje je Vlasenica bila jedan od domaćina na ovoj trasi - rekao je Miroslav Kraljević, načelnik Opštine Vlasenica.

Pobjednik Kačmarek i nosilac crvene majice Kalaba bili su prezadovoljni urađenim na cilju druge etape, što se pokazalo presudnim i za konačne rezultate trke.

-Etapa je bila izuzetno teška, izuzetno naporna, ali moj tim je uradio odličan posao, pomogli su mi da dođem do pobjede i na kraju sam presrećan što sam osvojio žutu majicu. Primarni cilj je da na kraju  pobjedimo u ovoj trci- prokomentarisao je poljski takmičar.

- Uspjeli smo da se izdvojimo u beg, i sve je praktično teklo po planu. Ja sam uspeo na kraju da pokupim sve prolazne ciljeve, čak i brdski cilj koji je bio na današnoj etapi. Zadovaljan sam današnjim performansama i idemo dalje sutra- dodao je Kalaba.

Trka Beograd – Banja Luka ove godine direktno se nadovezala na jubilarno 60. izdanje Trke kroz Srbiju, jedne od najstarijih i najboljih biciklističkih trka u ovom dijelu Evrope.

Piše: M.V.