U toku međunarodna manifestacija "Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda"

15.11.2021 Piše: urednik
AMD Srebrenica

U periodu od 15.do 23. novembra 2021. godine obilježava se međunarodna manifestacija "Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda”.

“Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda” (Word Day of Remembrance for Road Traffic Victims (WDoR)) obilježava se svake godine, treće nedjelje u novembru, od strane velikog broja zemalja, na svim kontinentima, širom svjeta.

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se 21.novembra 2021.godine, pod sloganom”Sjetimo se, podržimo, djelujmo”.

Kao i svake godine, ciljevi WDoR i u toku 2021. godine su pružanje podrške žrtvama u saobraćajnim nezgodama i njihovim porodicama. WDoR se obilježava kako bi se sjetili poginulih i teško povrijeđenih lica na putevima, odali priznanje radu hitnih službi, skrenuli pažnju javnosti na stradanja u saobraćajnim nezgodama na putevima, zalagali se za bolju podršku žrtvama u saobraćaju i porodicama žrtava,i stakli potrebu provođenja preventivnih aktivnosti u cilju smanjivanja smrtnosti i teških tjelesnih povreda u saobraćajnim nezgodama.

Tema WDoR 2021.godine jeste smanjivanje brzine na putevima -male brzine (# Love 30), koje imaju potencijal da spriječe mnoge smrtne slučajeve i teške ozlijede, posebno pješaka i svih drugih ranjivih učesnika u saobraćaju (djece, starijih lica i invalida).