Upozorenje na zlonamjerne mejlove koji stižu sa "Gugl" servera

04.11.2022 Piše: urednik
Policijaa

U Srbiji policija radi na identifikaciji učinilaca koji masovno šalju "spam" poruke na veliki broj elektronskih adresa državnih ustanova i drugih pravnih subjekata, kao i privatnih lica, u kojima se primalac obavještava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom, kao i drugim krivičnim djelima.

U ovim zlonamjernim mejlovima, koji su poslati sa "Gugl" servera, u prilogu je dokument u PDF formatu, u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u MUP-u Srbije.

Takođe, u ovim porukama od primaoca se zahtijeva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se prijeti postupkom pred tužilaštvom ili prijetnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije, saopšteno je iz MUP-a.

Neki od konkretnih primalaca navedenih mejlova su biblioteka u Žitištu, Mjesna zajednica Veljko Vlahović u Zrenjaninu, Prekršajni sud u Čačku, više škola širom Srbije, centri za socijalni rad, ali i veliki broj privatnih lica.

MUP apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova.

Na identifikaciji učinilaca rade pripadnici MUP-a Odjeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala i Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

Preuzeto sa: Radio-televizija Republike Srpske

Kako UPSMedia nezvanično saznaje i kod nas je bilo nekoliko slučajeva da su na poslovne e-mail adrese stizali slični mjelovi. U njima su se pošiljaoci predstavljali kao policijski službenici jedne susjedne države.