Vlasenica po treći put ugostila biciklističku trku Beograd - Banja Luka

25.04.2021 Piše: urednik

Biciklistička trka Beograd – Banja Luka jedan je od važnijih sportskih i turističkih događaja u Jugoistočnoj Evropi. Sa tradicijom dugom 15 godina i mjestom među 100 najboljih u svijetu, trka je ove godine okupila više od 150 vozača iz 30 država. Biciklisti su vozili 4 etape, ukupne dužine 510 kilometara. Trka je trenutno klasifikovana sa nivoom 2.1. kod Svjetske biciklističke unije (UCI).

Brdske etape u biciklizmu imaju ,,kraljevski’’ status i najviše utiču na generalni plasman. Takva je ove godine bila treća, vožena od Bijeljine do Vlasenice, koja je uključivala tri teška uspona.

Bila je teška etapa od samog početka. Na posljednjem usponu pokušao sam da kontrolišem sve bijegove, jer sam bio jedini iz svog tima. Na kraju, imao sam najbrže  i najjače noge u sprintu- istakao je Daniel Auer (KTM Graz-Austrija), pobjednik treće etape i plasmana brdskih ciljeva.

- Razgovarao sam sa vozačima, svi su vrlo zadovoljni etapom. Ova trka Beograd-Banja Luka je bila, uglavnom ravničarska, ali sa dodavanjem Vlasenice na ovu rutu, ne da smo proširili trku, nego smo dobili jednu od najinteresantnijih etapa - rekao je Vladimir Kuvalja, direktro trke.

Žuta majica za vodećeg u generalnom plasmanu najduže je bila na leđima Džastina Volfa, ali je on bio svjestan da će je teško zadržati. U završnoj etapi za sekundu ga je pretekao i slavio u konačnom poretku Mikel Reim iz Estonije, učesnik španske Vuelte i pobjednik etapa na nekoliko poznatih trka. Priliku da odmjere snage sa elitnim vozačima imali su reprezentativci BiH, ali i skoro svih država iz regije.

Teško je zadržati majicu, ja nisam sprinter. Ne pogoduju mi takve etape. I danas sam se malo mučio na usponu, ali na spustu sam se oporavio - konstatovao je Džastin Volf, Nijemac iz tima Bike Aid, koji je na kraju završio na drugom mjestu generalnog poretka.

-Mi smo jako zadovoljni, jer smo najmlađi nacionalni tim ovdje na ovoj trci. Za ovu sezonu cilj je da odvozemo što više trka sa nacionalnim timom Bosne i Hercegovine, jer nam je podmlađen tim - prokomentarisao je Husein Selimović, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Vlasenica je po treći put bila na ruti ove trke. Biciklizam, osim sportskog aspekta, omogućava i promociju potencijala regija kroz koje se vozi.

-Ovo je bilo impresivno, videti sve ovo, doživeti. Ovo je svjetski događaj kada imamo priliku da ugostimo ovakva imena i vodeće biciklste iz svijeta biciklizma. Želja mi je da ovo traje godina,  jer trka povezuje sve gradove na ovoj liniji. Vlasenica je grad koji ima velike turističke potencijale. Imamo ogromne resurse. U planu je da se rade skijalište i prateći objekti. Ovo je samo viza da nam ovakva imena dolaze i u narednom periodu na više dana.

Kvalitet trke potvrđuju italijanski timovi Androni Đokatoli, koji je imao najboljeg mladog vozača Andria Ponomara, i Bardijani, a tu je bio i američki Novo Nordisk. Biciklisti italijanskih ekipa, poput čuvenog Đovanija Viksontija, osvajali su etape na slavnoj trci Điro D’ Italija, drugoj po jačini u svijetu i često su bili u samom vrhu generalnog plasmana.

Piše: M.V.