Власеничким средњошколцима два олимпијска сребра

10.05.2023 Piše: urednik
Географи Власеница

Власенички географи ни ове године нису изневјерили традицију - са Републичког такмичења у оквиру Националне географске олимпијаде, вратили су се са двије сребрне медаље. У Средњошколски центар „Милорад Влачић“ одличја су донијели Петар Јурошевић, матурант, и Стефан Лазаревић ученик трећег разреда гимназије, који су тиме остварили и пласман на Европску географску олимпијаду.

Стефан Лазаревић је од деветог разреда основне школе на географским такмичењима прикупио завидну колекцију медаља.

„Ово је моје четврто учешће на Националној географској олимпијади, а поред ове најновије, на претходним републичким такмичењима сам освојио бронзану и сребрну медаљу, а могу се похвалити и бронзом са Европске олимпијаде. Иако сам имао поприличан број бодова, 73, мислим да сам могао и боље, а ово одличје ме мотивише да наредне године будем још бољи“, каже Лазаревић.

Његовом ментору, професорици географије Милани Ивановић, ово је било ватрено крштење.

„Захваљујући професору Драгану Илићу дјеца су завољела географију, а ја сам кренула његовим стопама и ово је моје прво учешће на Географској олимпијади. Драго ми је што дјеца воле овај предмет и види се да је то из срца, јер овдје нема неких вриједних награда. У нашем тиму су била три ученика, освојене су двије медаље и то све говори“, искрена је професорица Ивановић.

Иако је већ годину дана у пензији, професор Драган Илић својим искуством и стручношћу и даље помаже да Власеничани на такмичењима блистају.

„Ученици Средњошколског центра „Милорад Влачић“ већ осам година учествују на овом престижном географском такмичењу и, већ по традицији, освајају медаље. Ове године на републичком нивоу имали смо три представника, а сребром су се окитила два, Петар Јурошевић и Стефан Лазаревић. Иако је годинама уназад била међу најуспјешнијим такмичарима, Свјетлани Продановић је на путу до медаље зафалило мало среће. Иначе, пласман на завршни ниво изборила је и Александра Лазић, али, због поклапања термина републичких такмичења, нажалост, није могла бити са нама на Копаонику“, с поносом прича ментор власеничких ђака.

Професор Илић је објаснио и како изгледа такмичење на Националној географској олимпијади.

“Такмичење је мултидисциплинарно. Састоји се од писаног теста, теренског рада- гдје ученици у пракси примјењују своја знања, и мултимедијалног теста. У свим овим категоријама наши ученици показују веома висок степен знања. Међу хиљадама средњошколаца и основаца, који су ове године учествовали, они су у најужем језгру најбољих ђака и зато су и освојили те медаље, односно квалификовали се за наредни степен такмичења, Европску олимпијаду“, закључио је Илић.

У тиму најбољих географа Српске се, уз власеничке средњошколце, нашла и Софија Савић, ученица деветог разреда Основне школе „Алекса Јакшић“ у Милићима.

„Од 612 такмичара из основних школа на регионалном нивоу, успјела сам да се пласирам међу 35 најбољих у Србији и Српској. Освојила сам сребрену медаљу и на Европској географској олимпијади крајем јуна, бићу један од представника БиХ“, казала је Савићева којој је географија велика љубав још од шестог разреда.

Републички ниво Националне географске олимпијаде одржан је од 5. до 7. маја у селу Блажево, на Копаонику, у Научно-наставној бази београдског Географског факултета, који је и организатор овог такмичења.