Young Lions School: Mladi Vlaseničani markirali stazu do starog grada Veledina

19.04.2024 Piše: urednik
Young Lions School

Među lokacijama, događajima, običajima i ljudima kojima se ponose Vlaseničani je stari grad Veledin. On ce se naći i na interaktivnoj mapi područja koju pripremaju polaznici Škole za mlade lavove (Young Lions School). Sedmoro lavića u pratnji svog mentora, radnika Turističke organizacije, kao i planinara Planinarskog drustva ''ACER'' obišlo je ostatke starog grada Veledina i markiralo stazu koja vodi do njega.

Young Lions School

Grupa koja je imala zadatak da snimi materijal I ispriča pricu o Veledinu, krenula je iz sela Garići, uz riječicu Sedricu, da bi nakon visečasovnog pješačenja stigla u podnožje Veledina. Najtezi dio je predstojio - uspon do ostataka starog grada.

-Priroda je prelijepa u predjelima koje smo prošli, vidjeli smo netaknute dijelovi šume i vode. Jedino što bih istakla kao manu je to što smo se malo umorili, jer je pješanje bilo dugo- rekla je, kroz osmijeh, Tijana Vuković.

Young Lions School

Planinarenje je jedan od zaštitnih znakova opštine Vlasenica, a stari grad Veledin ima potencijal da postane privlačna lokacija za planinare.

-Drago nam je što smo imali priliku da organizujemo ovu šetnju. Vjerovatno su učesnici iz naše škole po prvi put išli na ovu lokaciju. Put ide kroz prelijepe predjele, kroz borovu šumu i pored netaknutog potoka. Cilj nam je da promovišemo turizam, kao i zaštitu životne sredine- istakla je Marela Kurtuma, direktorica Turističke organizacije Vlasenica.

Young Lions School

Priču o Veledinu, srednjovjekovnom gradu za koji su vezane brojne legende uskoro ćete moći da pogledate na interakrivnoj mapu.

-Ovo je jedna od 40 lokacija u opštinama Vlasenica, Milići, Srebrenica i Bratunac koja će se naći na interaktivnoj mapi. Kada govorimo o srednjovjekovnim gradovima, njih je oko deset na području ove četiri opštine. Drago mi je i što mladi koji učestvuju u projektu žele na pravi način da prikažu sve ono što njihove lokalne zajednice nude turistima i što se trude da naprave lijepe priče- kazao je Milojko Vasić, mentor iz Udruženja ''Prijatelji Srebrenice''.

Young Lions School

"Young Lions School" je projekat koji provodi Udruženje "Prijatelji Srebrenice", uz podršku Ambasade SAD u BiH.