Запошљавање младих услов њиховог о(п)станка

12.08.2022 Piše: urednik

Данас су у Сребреници, на Међународни дан младих, потписани уговори о обављању приправничког стажа са пет младих чије стицање радне праксе финансира Завод за запошљавање Републике Српске. Како је финансијско осамостаљивање главни изазов за већину младих у БиХ, Младен Грујичић, начелник општине Сребреница, оцјењује овај програм посебно успјешним, јер је један број младих добио посао након одрађеног проправничког стажа:

-У сарадњи са Заводом за запошљавање Општина Сребреница је до сада,  у ових пет година откако сам ја начелник, омогућила приправнички стаж за више од 70 младих људи, а то је први корак за њихову будућу пословну каријеру. Дакле, без приправничког стажа не можете наћи посао. Многи од њих су нашли посао, многи од њих су и остали у општинској управи или у некој од установа које су везане за општину, али и у некој од установа које су на територији општине Сребреница. Из тог разлога ово је један добар програм који ћемо сигурно наставити и у наредним годинама.

Бојана Илић, дипл. хемичар је међу приправницима који су данас потписали уговор:

-Ово ми значи из разлога што имаћу прву шансу да радим у струци, да видим у шта сам четири године уложила свој труд и рад, моћићу да видим колико сам научила. Нама младима су овакве прилике јако битне да би остали у својој земљи, у својој општини.

Иако је деценијама након рата невладин сектор предњачио у јачању капацитета младих, па чак и пружању подршке старт-уп иницијативама и запошљавању младих, посљедњих година је осјетно мање присуство донатора, самим тим и активности невладиних организација. Радомирка Алић, дугогодишња активисткињу и предсједница некада веома активног сребреничког Савјета младих каже да је број младих људи у Сребреници значајно мањи, али и активности за њих:

- У Сребреници је раније било пуно више младих људи. Омладински центар је организовао Силвертаун шајн, музички фестивал, зимски позоришни фестивал, суорганизовали смо филмски фестивал. Било је ту бројних курсева језика, основа рада на рачунару, учествовали смо у међународним пројектима, ишло се на море, ишло се у Енглеску, Аустрију, на сусрете, камповања...Једноставно се погасило много тога уназад десет година...Можда је проблем и у томе што све те активности млади нису осјетили као своје и да треба то да наставе.  Ова омладина која стиже, једноставно, нема толико тај дух да се треба покренути у заједници. Оно што је алармантно јесте да из једне генерације у граду имате по једну или двије особе, просто људи немају с ким да се друже.

Општина Братунац није аплицирала за подршку приправницима, али је у овом градићу, већина младих аплицирала за финансијску подршку младима коју је обезбједила Влада Републике Српске. Кажу – планирају и у септембру.